Thuis economie
Sommige dingen zijn echt lokaal, sommige dingen zijn lokaal maar zouden we over kunnen nemen. Omdat het gewoon een heel goed idee is. Ik heb het over thuis economie. Een verplicht vak op de middelbare scholen in Amerika. Toen ik er voor de eerste keer van hoorde was ik direct razend enthousiast. Want waarom alleen talen, wiskunde, geschiedenis en aardrijkskunde leren terwijl je een van de allerbelangrijkste dingen in het leven laat liggen?
Paar keer in de week
Een paar keer in de week wordt er aandacht besteed aan alles wat je in je volwassen leven tegenkomt. Waar krijg je mee te maken wanneer je op jezelf gaat wonen? En wat een groot voordeel heb je wanneer je er op school al eens mee te maken hebt gehad. Ik heb het over de basisdingen die we vroeger van huis uit meekregen. Of niet. Tegenwoordig zijn ouders veel te druk om alle basisbehoeften te leren aan hun kinderen.
Behoeften
En wat zijn die behoeften zoal? Dat is een zeer breed gebied. De ene les leren de studenten een lamp te vervangen, een spijker in de muur te slaan, een ei te koken. De volgend keer wordt er geoefend met een band verwisselen, aardappels koken, of een ovenschotel klaar maken. Een gekleurde was wordt gesorteerd en men leert hoe je een wasmachine aanzet. Het klinkt heel eenvoudig. Dat is ook de bedoeling.
Stofzuigen
Je zou zeggen dat iemand die op zichzelf gaat wonen weet hoe hij/zij moet stofzuigen. Toch is het handig als ze het al een keertje gedaan hebben. Wat voor de een heel makkelijk is, is voor de ander een hele opgave. Zo leren ze in die ‘thuis economie’ lessen huishoudelijke taken maar ook bijvoorbeeld hoe je een (eenvoudige) belastingaangifte doet. In Amerika betalen mensen nog heel veel met cheques, dus kinderen leren een chequeboek bij te houden en een maand/week budget te maken.
Logisch
Het lijkt me zo logisch dat ik me verbaas dat wij dat nog niet hebben opgepikt in onze scholen. Wij gaan er vanuit dat kinderen zo slim zijn dat ze dat allemaal vanzelf wel oppikken als ze zover zijn. Dat is natuurlijk ook zo. Maar een klein steuntje onderweg naar volwassenheid is nooit weg. Toen ik ooit voor het eerst in Amerika aankwam was ik begin 20. Mijn goede Amerikaanse vriendin is precies zo oud als ik. Ze was echter veel meer bedreven en veel handiger in bepaalde huishoudelijke zaken dan ik.
Hoe?
‘Hoe weet je dat allemaal?’ vroeg ik haar. Ze keek me verbaasd aan. ‘Ja, van school natuurlijk. hebben jullie dat niet op school geleerd dan?’ Nee. Jammer. Een gemiste kans. Ik had nog nooit een gat geboord, een belastingaangifte gedaan, een kast in elkaar getimmerd, een taart gebakken, een lamp verwisseld, groente verbouwd, een vis schoongemaakt, een basis ehbo cursus gevolgd. Kortom, ik had nog heel veel te leren. Ook dat soort lessen, of misschien juist dat soort lessen, horen bij een goede opleiding.
Leave A Reply