Ik zing mijn hele leven al. Mijn omgeving geeft er doorgaans het oordeel ‘mooi’ aan. Daarmee werd de lat hoog gelegd en bepaald hoe ik moest ‘klinken’, hoe ik moest zingen. Eigenlijk totdat het plezier helemaal weg was. Ik moest presteren. Ik heb echter gemerkt dat het ‘klinken’, zoals wij dat in de opleiding Stemexpressie/Stembevrijding in Den Haag noemen, natuurlijker kan voelen. Het is een heel andere manier van zingen dan ik mijn hele leven al had gedaan. Je gebruikt je natuurlijke stem. Zonder poespas, zonder aangeleerde zangtechnieken, zonder ‘duwen’ op je stem en zonder dat het ‘mooi’ hoeft te zijn. Op mijn website, kun je meer lezen over mijn persoonlijke ervaring.
Stemexpressie
In mijn coachingspraktijk pas ik al enkele technieken toe van stemexpressie. Klank, het klinken (als je dat zelf doet) werkt namelijk op celniveau. Zelfs bepaalde onderwerpen die je misschien al menigmaal hebt doorgeploeterd, worden om een of andere reden nog een laagje dieper aangeraakt wanneer je klinkt. Alsof je weer een laagje van de ui pelt. De klank, je eigen oerklank, dringt namelijk diep door in al je vezels. Het laat je voelen én accepteren dat je bestaat, met alles wat je hebt en wie je bent.
Voorbij het oordeel
Als je érgens stuit op oordeel, dan is het wel in de expressie (en zeker in de stemexpressie). Hoeveel mensen ken jij niet om je heen die zeggen ‘ik zing niet, want ik kan niet zingen’. Of ik zou wel willen dansen, maar ik kan niet dansen. Kijk eens naar jezelf. Durf jij helemaal uitbundig je stem te laten horen, of als een wildeman of vrouw armen en benen in de lucht te gooien, zonder dat je bang bent dat een ander (en daarmee jijzelf) een oordeel daarover heeft? Onzin! Echt iedereen kan zingen. Het ligt er alleen maar aan welke lat jij jezelf oplegt. Hoe moet het voor jou klinken? Mag het gewoon jouw rauwe emotie zijn die klinkt? Welke klank deze dan ook heeft? Mag je schreeuwen in je klank? Of mag je heel zacht en piepend klinken? Kan je stem trillen als je de emotie voelt van iets dat je op dat moment doorleeft? In mijn blog hierover op mijn website lees je, dat voor mij het woord ‘mooi’ een heel andere betekenis krijgt.
Onzekerheid bij presentaties
Veel mensen vinden het spannend om hun stem te laten horen. Ik heb het hierbij niet alleen over zingen, maar ook over bijvoorbeeld presenteren. Spreken voor een groep. Onder deze spanning ligt vaak schaamte of onzekerheid. Wat je met stemexpressie kunt doen, is de spanning groot maken. Er dwars als een tierelier doorheen klinken. Je zult merken dat de schroom, de schaamte, het oordeel, als je deze groter maakt, je laat zien dat dit misschien een diepgewortelde onzekerheid is, die in je zit. Het besef hiervan, in combinatie met het jezelf tóch te laten horen, maakt dat die onzekerheid na verloop van tijd gaat oplossen. De bedreiging van deze onzekerheid ga je te lijf met de ruimte die je hem geeft om er te laten zijn. De acceptatie van deze onzekerheid.
Je eigen oordeel
Wat ik ook zelf merkte, is dat schaamte en plezier heel dicht bij elkaar liggen. Alsof je letterlijk over een touwtje stapt van de ene naar de andere kant. Op het moment dat je je schaamte groter maakt, deze de ruimte geeft om er te zijn, maak je ineens de overstap naar plezier. Expressie is bij uitstek een manier om deze schaamte ruimte, een stem, te geven. Daarmee erken je dat die er is. Zowel achter onzekerheid als achter schaamte, vinden we jouw eigen oordeel. Wat jíj van jezelf vindt (vaak spiegel je dat in een ander of in anderen). Je vindt misschien dat je er stom uitziet als je op een bepaalde manier danst, waardoor je je onzeker voelt. Of je hebt het oordeel dat je niet ‘mooi’ klinkt als je spreekt of zingt, waardoor je dit niet durft en er een bepaalde angst ontstaat.
Geef je onzekerheid een stem
Misschien ken je wel het gezegde dat hoe meer je tegen iets vecht, hoe harder het terug vecht? Zo is dat met schaamte en onzekerheid ook. Hoe meer je je best doet te verbloemen dat je je schaamt, of dat je je onzeker voelt en dit vooral probeert weg te stoppen, hoe meer je deze gevoelens de kans geeft om je tegen te houden in dat waar je eigenlijk misschien naar verlangt: je te laten zien en te horen (zodat je ook gezien en gehoord wordt). Door de schaamte of de onzekerheid uit te nodigen er te zijn, ze een stem te geven, los je je eigen negatieve oordeel op over wie je bent of wat je doet. Uiteindelijk durf je jezelf toe te staan je te schamen of onzeker te zijn, en dat is nu precies ruimte geven aan jou zoals je bent, met alles wat je hebt en alles wat je met je meedraagt. Er is op dat moment geen oordeel meer. Je bent.
Dagtraining stemexpressie
Het is mogelijk een dagtraining stemexpressie, genaamd Mussen Kraaien en Schijtlijsters, bij mij volgen. We gaan dan vooral kijken naar oordeel, schaamte en plezier. Kijk op mijn website naar verdere bijzonderheden.
Wil je meer artikelen lezen van Ans Houben van Beminzicht?
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
Leave A Reply