Positief eten
Ik houd van lekker eten. Elke beperking daarop moet zijn waarde voor mij bewijzen met een goede smaak. Positief eten is in eerste instantie lekker! Daarnaast zijn gezond, in balans, vervullend en gevarieerd, voor mij belangrijke begrippen. Ik ben door de jaren heen steeds vegetarischer gaan eten, uit gezondheidsoverwegingen en ook vanwege ethische bezwaren tegen de bio-industrie. Helemaal vegetarisch ben ik (nog) niet, ik eet af en toe vlees, maar dan strikt biologisch. In toenemende mate laat ik ook zuivel en eieren links liggen.
Wat kun je dan nog wél eten?
Heel lang was ‘Wat kun je dan nog wél eten?’ mijn kreet. Ik heb veel weerstand tegen al te fanatiek dingen níet eten. Ik ben op mijn veertigste gaan weigeren om op dieet te gaan. Ik heb behoorlijk wat overgewicht, maar een dieet gaat altijd over dingen níet mogen. Dat is zo’n negatieve insteek, dat past niet bij mij.
Recepten vanuit eigen keuken
De meeste kookboeken gaan ervan uit dat je voorafgaand aan de maaltijd eerst uitgebreid naar de supermarkt of speciaalzaak loopt om alle ingrediënten bij elkaar te halen. Dit is in mijn ervaring niet wat mensen ‘in het echt’ doen. In elk geval is het niet wat ik doe: ik ben meer van de sprokkelrecepten. De meest geslaagde sprokkelrecepten deel ik hier.
Mijn eerste sprokkelrecept
De basis voor dit recept is zoete aardappel. Een goede groente die ter vervanging van aardappelen kan dienen. Vrouwen van boven de 50 wordt afgeraden om veel nachtschade te eten. Nou wil ik niet zonder tomaten, maar zoete aardappelen zijn lekkerder dan ‘gewone’ aardappelen én niet van de nachtschadefamilie. Een gezond en lekker alternatief.
Zoete aardappelschotel
Ingrediënten: 4 zoete aardappelen, 1 ui, 1 teentje knoflook, 1 (winter)wortel, een halve paprika, een blikje tomatenstukjes, een half blikje tomatenpuree, een half bakje champignons, een flinke kwak knoflookboter, wat olijfolie (omdat die helpt de tomaten te verteren), een kopje sojamelk, twee theelepels Toscaanse kruiden en een restje fetakaas.
Roerbakken en sudderen
Ik begin met de wortel en de ui in kleine stukjes te snijden en lekker in de kokosboter op hoog vuur even roerbakken. Dan zet ik de pit zachter en gaat de zoete aardappel erbij.
Hoe kleiner de stukjes, hoe eerder ze gaar zijn
Ik houd van ‘snel-klaar-koken’, dus ik snijd de zoete aardappel heel klein. Knoflook erbij (als je die erbij doet terwijl je nog aan het roerbakken bent, wordt hij te bruin en dat vind ik niet lekker). Dan snijd ik de paprika en champignons en doe die erbij.
Plakt het aan de pan?
Zoete aardappel heeft wat zetmeel in zich, dus als dat een beetje begint te garen kan het gaan plakken. Als het aan de pan begint te plakken, gewoon even wat olijfolie toevoegen. Daarna het blikje tomaten (helpt ook tegen het plakken) en de tomatenpuree en de sojamelk erbij.
Waarom sojamelk erbij?
Wat de sojamelk doet, is de zure smaak van de tomaten wat verzachten en de saus wat verdunnen. Een alternatief, ook lekker, is er een glas wijn bij gieten. De kruiden erbij, nog even laten sudderen en dan serveren met wat heel fijn gesneden fetakaas.
Hoeveelheid
Dit recept is genoeg voor vier personen, of in ons geval, voor twee dagen met twee personen. Het is ontstaan vanuit dingen die wij in huis hadden. Alle ingrediënten zijn biologisch verkrijgbaar en je hoeft er niet stad en land voor af. Online bestellen kan namelijk ook, bijvoorbeeld bij Superfoods
Gezondheidskenmerken
Gezondheid is een belangrijk aspect van voeding. Mijn lief is pas begonnen met een cursus orthomoleculaire voeding. Ik ben benieuwd wat we daar allemaal over gaan leren, maar voor nu is het belangrijkste de zuur/base balans. Dat heeft overigens niets te maken met de smaak, maar wat het doet in je lichaam.
- vegetarisch, zonder feta zelfs veganistisch
- basisch, doordat het grotendeels plantaardig is
- zoutarm (maar als je het te flauw vindt, kun je dat natuurlijk toevoegen)
- voedzaam, o.a. door de flinke hoeveelheid kokosvet en de stevige zoete aardappel
Variatie
Ingrediënten die je niet standaard in huis hebt, kun je ook vervangen, waardoor je een variatie aan gerechten hebt, iedere keer nét even anders. We hebben het ook al eens gegeten met mais erdoorheen of zonder champignons. In plaats van paprika kun je denken aan courgette, ook lekker. De basis is de zoete aardappel, wortel en de bliktomaten. De rest is vooral wat je in huis hebt en wat er goed bij lijkt te passen. Heb je een lekkere variant uitgeprobeerd? Deel je tips hieronder.
Smakelijk eten!
Ivonne Meeuwsen
Noot van de redactie:
Wij delen graag met jullie gezonde voedingstips en recepten. Wij zijn echter niet aansprakelijk voor allergieën en gezondheidsproblemen. Wij raden dan ook ieder aan altijd je arts te raadplegen mocht je vragen hebben of twijfelen over bepaalde ingrediënten.
Leave A Reply