Zeg jij vaak ja, terwijl het nee is?
Je hebt vast wel eens een moment gehad waarop iemand je vroeg om een gunst of je ergens voor uitnodigde en je jezelf luid en duidelijk ”Ja, dat is goed.” hoorde zeggen, terwijl het juiste en eerlijke antwoord nee was. Achteraf baalde je en je hield er een akelig gevoel aan over.
Grote kans dat je dit herkent, want er zijn veel vrouwen die met regelmaat in deze situatie belanden. Hoe komt dat toch en hoe kan het anders?
Gericht op anderen
Van nature zijn vrouwen meer dan mannen gericht op hun omgeving en veel vrouwen zijn echte zorgers. Ze willen dat iedereen tevreden en oké is en zijn vaak meer gericht op anderen en wat goed voor hen is, dan dat ze aandacht hebben voor wat zij zelf willen en wat goed is voor henzelf. Sommigen zijn regelrechte pleasers.
Contact met je gevoel
Als je niet goed in contact staat met je lijf en je gevoel, is het lastig om op het moment dat je een verzoek krijgt te voelen wat je antwoord moet zijn. Je lijf geeft het namelijk haarfijn aan! Je merkt dan pas achteraf dat je het verkeerde antwoord hebt gegeven. Je kan tijd winnen voor jezelf door te antwoorden: ‘Daar moet ik even over nadenken, ik kom er op terug.’
Als je het antwoord op het moment zelf wel heb gevoeld, maar toch ja zei, is er iets anders aan de hand.
Aannames doen
We denken vaak vooraf al te weten hoe de ander zal reageren als we nee zeggen, namelijk: negatief. Dat zegt iets over onszelf! Feit is, dat je niet weet hoe de ander zal reageren. Als de ander wel heel vervelend reageert terwijl jij op een nette manier nee hebt gezegd, dan zegt dat alles over die ander. Wat de ander vindt of voelt, dat is zijn zaak.
Dat hoort niet!
Er bestaan allerlei oordelen over nee zeggen. Dat is niet netjes, niet aardig (we willen graag aardig gevonden worden, toch?), onvriendelijk of zelfs ronduit asociaal. Het hoort niet, dus dat doe je niet.
Ik heb ze allemaal voorbij horen komen. Vrouwen die maar weer een klus overnemen van hun collega die de kantjes er vanaf loopt, terwijl ze het al retedruk hebben. Maar nee zeggen: dat kan niet!
Waarom het nodig is soms nee te zeggen
Is dit echt zo? Is het echt zo vreselijk om een keer nee te zeggen? Nee, natuurlijk niet! (Kijk aan, hier heb je al een nee!)
Allereerst: wanneer je nee zegt tegen iemand, zeg je nee tegen zijn of haar verzoek, het is niet zo dat je die persoon zelf afwijst. Daarnaast zijn we allemaal druk en tijd is het enige waarvan we nooit genoeg hebben. Om je eigen grenzen te bewaken is het noodzakelijk soms een verzoek te weigeren, anders komt de ruimte voor jezelf in de knel.
Moeite hebben met nee zeggen, zegt vaak ook iets over de relatie met jezelf. Alles begint met de relatie met jezelf. Jij bent er verantwoordelijk voor dat je goed voor jezelf zorgt en niemand anders. Rekening houden met jezelf en wat goed is voor jou hoort daar ook bij. Dat maakt je niet meteen asociaal. Als je niet goed voor jezelf zorgt, dan kun je niet goed voor een ander zorgen. Denk maar aan de instructies in het vliegtuig: eerst zelf het zuurstofmasker opzetten en dan pas bij je kind.
Realiseer je ook: als je maar lang genoeg toneel speelt en tegen je gevoel ingaat, komt die nee vanzelf. Echter, de kans is groot dat die er dan vrij onhandig uitkomt. Dat wil je niet, dus wacht niet tot de emmer vol is en zeg eens een keer nee.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!