Vroeger, toen ik klein was, leerde ik haken op de basisschool. Juffrouw Van ‘t Zelfde was zo’n klein, oud vrouwtje met een knotje en een bloemetjesjurk. Heel stoffig en saai. Vanaf de eerste klas had zij een vast programma voor alle meisjes. Je borduurde eerst een boekenlegger, daarna een merklap, om vervolgens over te stappen op haken en breien. Mijn eerste haakwerk was een eierwarmer (ik heb het nog in de la liggen). Akelig geel met een rood vilten snaveltje en een zwart geborduurd oogje. Niet kapot te krijgen. Maar na het eierwarmertje heb ik nooit meer een haaknaald vastgehad. Totdat…
… Ik samen met een collega het idee van De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld bedacht. De start van dit project was in 2014 boven op de scheve Oldenhove toren in Leeuwarden. In 2015 veroverden we de provincie Friesland en vorig jaar (2016) reden we met de gepimpte haak-aan-caravan in Nederland rond. 2017 is het Europajaar en we haken internationaal aan. In 2018 komt alles weer terug naar Leeuwarden om dan uiteindelijk door z’n allen de allergrootste gehaakte deken van de wereld te maken. We werken samen met musea, scholen, verzorgingshuizen, buurthuizen, voetbalclubs, haak-en-brei-cafés en we staan op beurzen, markten en op pleinen. Wat een mooie verbinding zal dat brengen en wat een resultaat!
Wat is de bedoeling?
In 2018 – als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is – willen we de wereld laten zien wat ‘Iepen Mienskip’ (het thema van dat jaar) is door de grootste gehaakte deken van de wereld neer te leggen. De deken symboliseert de kracht, warmte, diversiteit, verbondenheid en kleurrijkheid van onze samenleving.
Die grote deken bestaat uit (naar wij streven) 10.000 stuks gehaakte éénpersoonsdekens die op de hoeken aan elkaar gekoppeld zijn. Na de uitdaging schenken we de dekens aan goede doelen die de dekens gaan uitdelen aan mensen die ze nodig hebben. Op deze manier loopt de ‘rode draad’ door van het bolletje wol waarmee je begint te haken tot de mens die de deken ontvangt.
Waarom is het belangrijk?
In de ‘vaart der welvaart’ zijn we het ‘samen uit de samenleving’ vergeten mee te nemen. Juist nu ontdekken we als burger in transformatie hoe belangrijk, nuttig en waardevol een sociaal netwerk is. Maar hoe deden we dat ook al weer? Hoe onderhoud je zo’n netwerk en wat kan je er mee? Door samen te haken deel je tijd en kennis met elkaar en je leert elkaar op zo goed kennen dat je elkaar (indien nodig) om hulp kan vragen en het kan bieden.
Je kunt op drie manieren meedoen:
- Je kunt lapjes haken in de maat 10×10 cm en die koppelen tot gehaakte lappen van 20×20 cm, 40×40 cm, 100×70 cm of 100×140 cm en die opsturen naar de inleverpunten in de buurt.
- Je kunt samen met een groep een deken haken: met je buren, vrienden, sportclub, zangkoor, tuinvereniging of collega’s. Materiaal, kleur en patroon zijn vrij naar keuze, zolang de maat van de deken maar 140×200 cm is.
- Als je niet kunt of wilt haken, dan kun je jouw talent of netwerk inzetten. We zoeken naar mensen die ons helpen bij de communicatie, logisitiek, patronen, events, etc.
Iedereen kan meedoen, iedereen is van waarde. Wat zou juffrouw Van ‘t Zelfde trots zijn op haar meisjes!
Esmeralda de Vries
De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
Leave A Reply