• Zoeken

  • Recent Posts

    • Afscheid
      24 February 2025
    • Kerst 2024
      24 December 2024
    • Oud
      19 December 2024
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
  • Recente reacties

    • Ellen Sommer on Lezen
    • Elsedien on Lezen
    • Ema Sindelarova on Etalages
    • Ellen Sommer on Lekker eten
    • Ema Sindelarova on Perfect
  • Wat heb je gemist?

  • Thema’s

  • Sophia Magazine: voor jou!

    Ben je 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- of 100-plus? Dan is Sophia Magazine hét online magazine voor jou.

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houd je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen.

    Ben je ook een specialist in één van deze thema's? Word dan schrijver bij Sophia Magazine! Op de pagina Vacatures vind je meer informatie hierover.

  • Follow
Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Boodschappen doen in Duitsland: een culinaire ontdekkingsreis
7 April 2017
Shoppen in buitenlandse supermarkten, zoals de Aldi en Lidl in Duitsland, vind ik elke keer opnieuw een avontuur. Sommige dingen zijn er goedkoper dan in Nederland, dat is dan mooi meegenomen. Maar de leukste uitdaging is het vinden van nog onbekende producten, en natuurlijk het uitproberen daarvan! Zo heb ik op vakantie in Bretagne zeer decadent van de oesters genoten, omdat de prijs daar een schijntje was vergeleken met die in Nederland. In Normandië kocht ik Sint Jacobsschelpen en maakte ik kennis met de eryngii (kruisdistelzwam of koningsoesterzwam), een forse paddenstoel die net zo stevig smaakt als hij er uit ziet. En bij de kant en klaar gesneden groente en fruit leerde ik dat de combinatie van gemengde meloenstukjes met muntblad een heel prettige is!

Drank en vlees in Duitsland

Tegenwoordig ga ik graag shoppen bij de oosterburen. Ik woon niet in het grensgebied, maar het ligt wel beter binnen bereik dan Frankrijk en ik zie het als een avontuurtje dat je jezelf zo af en toe moet gunnen. Niet alles is goedkoper, zoals veel mensen denken, maar wie met name van sterke drank, frisdrank en vlees houdt is echt veel goedkoper uit. Gelukkig ben ik geen geheelonthouder of vegetatiër, maar voor mij telt vooral het avontuur van ‘nieuwe dingen ontdekken’.

Rollade met augurk

Oh, het vlees…! Ik kan er niet over uitgesproken raken. Eisbein voor in de zuurkool, Krüstenbraten met hele kummelzaadjes, een specerij dat net zo Duits is als Bratwurst en Schnitzels, Kass(e)ler Neck of Kamm, en dat allemaal voor heel redelijke prijzen, vooral als het ook nog eens in de aanbieding is.
Een ander populair (maar hier volslagen onbekend) vleesgerecht is Rinderrouladen. Basis is een dunne lap rundvlees met een vulling van ui, mosterd en ingemaakte augurk. De lap met vulling wordt opgerold tot een kleine rollade en gaargesudderd. Dat moet je echt geprobeerd hebben! En dan het vele vleeswaar. Bierwurst, Lyoner, Aspic, Gurken Zülze en nog veel meer. Dat doe je natuurlijk op een robuuste snee Pumpernickel of ander Duits brood.

Pakjes en zakjes

Ik ben zelf niet zo ‘van de pakjes en zakjes’, maar ook wat dat betreft ligt de Duitse supermarkt vol verleidingen, zelfs voor mij. Naast de ons bekende mixjes voor o.a. pasta en chili con carne heb je ook allerlei ‘typisch Duitse’ mixen. Bijvoorbeeld voor de zojuist genoemde Rinderrouladen, Spätzle (Duitse eierdeegwaren) en Jägerschnitzel.
Wie het liever zelf wil proberen vindt genoeg kruiden en specerijen. Onmisbaar in de Duitse keuken is de Kummel die ik net al bij de Krustenbraten noemde. In Nederland is het bekend als karwijzaad en het doet wat denken aan komijnzaad, maar heeft toch een eigen smaak die o.a. perfect is in zuurkool en rodekool. Een andere specerij die in Nederland lastig te krijgen is, is paprikapoeder Rosenscharf, de pittige variatie van het bekende paprikapoeder. In Nederland is wel pittig paprikapoeder te krijgen, maar dat komt door een snuif cayennepeper. Rosenscharf is een apart paprikasoort, geen mengseltje. Het geeft o.a. pompoenschotels net even een beetje ‘wauw-effect’.

Broodmixen en speltmeel

Iets anders dat momenteel ontzettend goedkoop is: broodmixen! Zelfs in de wat duurdere Rewe stonden broodmixjes voor 49-59 cent, nog goedkoper dan bij de Lidl daar om de hoek. En dan hebben we het niet over zomaar broodmixjes. Denk bijvoorbeeld ook aan zonnebloem- of pompoenzadenmixjes. Wie graag speltmeel gebruikt moet ook echt eens naar Duitsland. Betaal je hier (al dan niet vanwege het imago van ‘superfood’ dat de prijs al snel laat stijgen) enkele euro’s voor een pak, in Duitsland heb je voor een euro en een paar dubbeltjes al een kilopak ‘Dinkel’, zoals spelt daar heet.

Meer verdiepen in de Duitse keuken

Ik heb ontdekt dat de bekendheid van de Duitse keuken hier vaak beperkt is tot Kartoffelsalat, Schnitzel (liefst XXL) en Bratwürst. Ook zijn er niet zoveel Nederlandstalige recepten te vinden. Dat is jammer. Het is niet altijd de meest verfijnde keuken, maar wel zeer smakelijk. Elke regio kent eigen specialiteiten waar ze zeer trots op zijn.
We hebben vast wel eens gehoord van de stevige rodekool- of zuurkoolschotels met flinke stukken varkensgebraad, maar denk ook aan de Spätzle en Semmelknödel, de vele broodsoorten, kazen en vleeswaren, het goddelijke gebak, de sterke dranken (mijn favoriet: de pittige bittertjes, waarbij de Jägermeister een soort limonadesiroop lijkt). Kortom, het is echt de moeite waard om je er eens in te verdiepen (Duits moeilijk? Leve Google translate!) en vervolgens gericht op zoek te gaan naar de ingrediënten in de Duitse supermarkt.
Veel plezier en eet smakelijk!
Marijke Schipper

(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)

Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!




 

Share this:

  • Share
  • Email
  • Print
  • Pinterest
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Reddit
  • Twitter
  • Tumblr
  • Telegram
  • Pocket
  • WhatsApp

Like this:

Like Loading...

Gerelateerd

BoodschappendrankDuitse keukenDuitslandfrisdranksupermarktvlees
Share

Reizen

Marijke Schipper
Na jarenlang gewerkt te hebben als radioweervrouw bij o.a. Omroep Flevoland en Vroege Vogels, schrijfster van o.a. 18 doktersromans in de Favorietserie 'Lidy van de Poel', mystery shopper/guest/cliënt en nog veel meer moest Marijke (1963) wegens haar gezondheid een stap terug te doen. Ze weigert echter achter de geraniums te kruipen! Tegenwoordig werkt ze in een kringloopwinkel, doet ze backstage catering bij diverse festivals zoals Castlefest, Keltfest en Zomerfolk en ze kookt in een activiteitencentrum voor mensen met een uitdaging. Marijke experimenteert regelmatig met recepten, bezoekt musea, is mooiweerfietser waarbij ze zelf op de laptop haar routes uitstippelt, heeft een brede muzieksmaak, houdt van kunst (met name Jugendstil en Art Deco) en architectuur, geniet van haar stadstuin. Ze is geïnteresseerd in fenologie (google is your friend!), fotografeert alles wat haar pad kruist en maakt tekeningen. Ze heeft o.a. een eigen kookblog, maar schrijft ook graag over de vele onderwerpen die haar interesseren, opvallen en bezig houden. Marijke is single, heeft twee volwassen kinderen en woont met haar dieren in Flevoland.

You might also like

Het perfecte tuinfeest
6 June 2024
IJs
30 April 2024
Gezelligheid
21 November 2023

2 Comments


Marijke Schipper
8 April 2017 at 15:18
Reply

Hai Franxine!

Die ingelegde groenten heb ik nog niet geprobeerd, ik ga er eens naar zoeken. Mijn kookblog vind je op http://poldereetblog.blogspot.nl 😉

Loading...


franxine
8 April 2017 at 12:25
Reply

Zo herkenbaar! Ik ben ook zo’n fan van winkelen in Duitsland en kan er geen supermarkt voorbij lopen. De spätzle staan al decennia op ons lijstje, net als allerlei kruiderijen. Het lekkerste van de Duitse keuken vind ik alle ingelegde groenten, daar gebruiken ze alle groentesoorten voor die je maar kunt bedenken. Lekker vers en knapperig en zo’n zuur-zoete bite.
Ik heb een vraagje aan je: Waar kan ik je kooklog vinden?

Loading...


Leave a ReplyCancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Zoeken

  • Sophia Magazine: voor jou!

    Ben je 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- of 100-plus? Dan is Sophia Magazine hét online magazine voor jou.

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houdt je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen.

    Ben je ook een specialist in één van deze thema's? Word dan schrijver bij Sophia Magazine! Op de pagina Vacatures vind je meer informatie hierover.

  • Recent Posts

    • Afscheid
      24 February 2025
    • Kerst 2024
      24 December 2024
    • Oud
      19 December 2024
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
  • Recente reacties

    • Ellen Sommer on Lezen
    • Elsedien on Lezen
    • Ema Sindelarova on Etalages
  • Wat heb je gemist?

  • /!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token.

    Volg ons op Instagram


  • Thema’s

  • Follow


  • Meta

    • Register
    • Log in
    • Entries feed
    • Comments feed
    • WordPress.org
  • Voor powervrouwen!

    Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houdt je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers. Je vindt daar een lijst met lange en korte reizen van verschillende organisaties, zodat je niet een enorme zoekslag hoeft te doen naar een heerlijke vakantie of een weekendje weg.

    Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou kunnen interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen. Veel plezier ermee!

  • Volg Sophia Magazine en krijg een melding bij elk nieuw bericht!

    Follow
  • Popular Posts

    • Suus
      28 January 2017
    • WINACTIE De erfenis van mijn moeder
      14 June 2017
    • 'Jij kunt gewoon nog wel werken!' Over Els en haar bijstand
      24 July 2017
    • Het verschil tussen slachtoffer zijn en slachtoffergedrag
      6 February 2017
    • Chinees Nieuwjaar met de Vuur Haan
      27 January 2017
    • Alleen uit eten zielig? Bezoek jij wel eens alleen een restaurant?
      11 March 2017
    • Schoonmaken: 3 tips voor een snelle voorjaarsschoonmaak
      5 April 2017
    • Baarmoederstress
      22 February 2017
  • Vacatures

    VACATURES SOPHIA MAGAZINE (Delen=lief)
    Vind je Sophia Magazine ook zo leuk en zou je graag redacteur, social media expert of schrijver willen worden? Klik dan door naar onderstaande pagina en bekijk de #vacatures.

    Het zijn op dit moment nog onbetaalde functies, maar wat we je wel bieden is een hoop #tevredenheid, #gezelligheid en het is een manier om lekker met #letters, #woorden, #teksten en #beeld bezig te zijn!
    https://sophiamagazine.nl/vacatures/


© Sophia Magazine

%d