Hoe ga jij naar je werk? Ga je met de fiets, het OV of met de auto? Kies je consequent voor één type vervoersmiddel of hangt het van je stemming of van het weer af? Wat beïnvloedt verder nog jouw keuze? Ik kan me voorstellen dat je eerder met het OV gaat als je een kortingskaart of abonnement hebt. En als je dertig euro per dag aan parkeergeld kwijt bent, dan bedenk je je ook wel honderd keer voor je met de auto naar je werk gaat. Wie echt duurzaam wil reizen pakt de fiets of gaat lopen.
Fiets
De fiets is de meest duurzame manier om naar je werk te gaan. Natuurlijk, wandelen is nog duurzamer, maar bijna niemand woont op wandelafstand van het werk. Bij de productie van fietsen en banden komen milieubelastende stoffen vrij en er is energie en water nodig. Maar daartegenover staat dat je met gemak minimaal vijftien jaar met je fiets kunt doen. Zoveel fietsen koop je dus niet in je leven.
Gemeentes en werkgevers stimuleren werknemers ook om fietsend naar het werk te gaan. Er bestaan organisaties zoals Fietsen naar het werk die daarbij kunnen helpen. Vaak fiets je tijdens het woon-werkverkeer leuke beloningen bij elkaar.
Wat weerhoudt jou ervan om te fietsen?
Nederland regenland, dus ben je bang dat je een bui op je hoofd krijgt? Dat risico loop je natuurlijk. Je kunt regenbuien vermijden als je niet op een vast tijdstip ergens hoeft te zijn. Check dan bijvoorbeeld de app (Google én Apple) van Buienradar. Zo weet je of je een paar minuten eerder of later moet vertrekken om droog over te komen. Kan het echt niet anders, dan kan een stormparaplu uitkomst bieden. Een gewone paraplu waait meestal kapot als je ermee gaat fietsen. Dat overkomt je niet met een stormparaplu.
Je kunt ook een fancy regenjas of poncho kopen. Ik heb een poncho, omdat ik het fijn vind om de voorkant over het stuur te gooien. Zo ‘bouw’ ik een tentje waaronder mijn broek ook droog blijft. Regenjassen zijn voor mij vaak niet lang genoeg en dan heb ik toch natte broekspijpen. Nu kan ik natuurlijk ook een regenbroek aantrekken… Ik denk dat ik dat zou doen als ik heel ver moest fietsen!
Het OV
Reizen met het openbaar vervoer kan relaxed zijn. Je hebt de tijd even te verdrinken in een boek of om de notulen voor de vergadering door te lezen. Vooral als je van je werkgever eersteklas mag reizen, kun je reistijd als werktijd gaan inzetten, omdat je dan veel rustiger zit. Soms mag je reistijd ook officieel als werktijd gebruiken en dat scheelt natuurlijk enorm in het aantal uren dat je achter je bureau zit.
Moet je zelf je treinkaartje betalen, dan zijn er tal van mogelijkheden om dit met voordeel te doen. Kijk maar eens op de site van de NS of van je busmaatschappij.
Het OV is ook een duurzame manier van reizen, zelfs als je in een stinkende bus zit, omdat je samen met een hele groep mensen één vervoersmiddel deelt. Eigenlijk is het een vorm van carpoolen. Wil je echt goed bezig zijn, dan pak je natuurlijk de fiets of de benenwagen om naar het (bus)station te gaan. Op je bestemmingsstation kies je uiteraard voor een OV-fiets, zo ga je echt duurzaam van deur naar deur!
De auto
Soms is het gewoonweg niet mogelijk om te fietsen of met het OV te reizen, omdat de plaats van bestemming geen station heeft of ver van de bewoonde wereld ligt. Dan moet je wel de auto pakken. Carpoolen is dan een goede optie. Je kunt zelf passagiers regelen, maar je kunt je als passagier ook aanmelden voor een rit via BlaBlaCar.
Daarnaast kun je ook een Greenwheels abonnement nemen. Met je OV-kaart krijg je nog korting ook. Tegenwoordig vind je de rode autootjes bij veel stations, waardoor je een deel van je reis met de trein kunt maken en het laatste, slecht bereikbare stuk kunt afleggen met de leenauto. Ik vind het ook een heel handig abonnement, omdat ik geen auto heb. Als ik heel veel boodschappen moet doen of ik moet iets groots kopen, dan reserveer ik een Greenwheels voor een uurtje. Voor een paar euro haal ik dan mijn boodschappen binnen.
Duurzaam reizen
Wil je duurzaam heen en terug naar je werk gaan, dan is lopen of fietsen de beste optie. Je mag die reistijd ook optellen bij je dagelijkse bewegingsroutine. Zo pak ik elke dag alvast een half uur stevig doortrappen mee.
Moet je verder reizen of zit je heel graag droog, warm en comfortabel? Kies dan, indien mogelijk voor het OV en een OV-fiets of een Greenwheelsabonnement. Je moet natuurlijk wel voor lief nemen dat je niet de enige bent die gebruik maakt van het OV. Vind je dat lastig, maak dan via bijvoorbeeld BlaBlaCar een carpooldate. Dat is altijd nog duurzamer en goedkoper dan alleen met je auto op pad gaan.
Vertel eens… Hoe ga jij naar je werk? Heb je nog andere interessante en duurzame reisopties?
Wil je meer Duurzame Dinsdag artikelen lezen?
- Duurzame Dinsdag: LENTEoogst, een recensie
- Duurzame Dinsdag: geveltuintje, dubbel groen!
- Duurzame Dinsdag: Water moet! + Bonus: apps
- Duurzame Dinsdag: de badkamer schoonmaken
- Duurzame Dinsdag: afval scheiden
Een interessant artikel over de fietscultuur in Nederland bekeken door de ogen van een Amerikaan.
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply