Je gut (darmstelsel) is essentieel om gezond te zijn en blijven. Darmklachten zijn ontzettend vervelend en ze kunnen leiden tot ernstige gezondheidsklachten. Recent onderzoek laat zien dat er in de darmen (van mond tot anus) veel gebeurt, men ziet het darmstelsel met het daarin gevestigde microbioom als een geheel orgaan. Het microbioom is een massa van één tot twee kilogram bacteriecellen (ja, je leest het goed!) die betrokken zijn bij de spijsvertering, weestand en omzetting van een aantal stoffen (bijvoorbeeld vitamine K dat betrokken is bij bloedstolling).
In een gezonde darm zitten dus ongeveer 100 biljoen bacteriën die bestaan uit 100-600 verschillende soorten. De flora is individueel verschillend en komt tot stand door onder andere bevalling, borstvoeding, eetgewoontes, gebruik van antibiotica, contacten en huisdieren.
Ruim vijfentwintig procent van de Nederlanders heeft regelmatig darmklachten. Wellicht is dit getal nog hoger (zeker na de feestdagen), maar het is best een taboe erover te praten.
Oorzaken kunnen zijn; verkeerde voeding (te weinig vezels, onvolwaardige voeding), roken, stress, weinig beweging of een aandoening. Het is de vraag wat de kip of het ei is in dit verhaal.
Een verstoorde darmflora kan klachten geven zoals, buikpijn, diarree, obstipatie, winderigheid, moeheid, concentratieproblemen en depressie. Maar het kan zelfs leiden tot obesitas!
Darmziekten die geassocieerd zijn met een verstoorde darmflora zijn o.a. M. Crohn, Colitus ulcerosa, lactose-intolerantie, diabetes, psoriasis en leaky gut.
Wat kun je zelf doen om je darmflora te verbeteren en dus eventuele klachten te verminderen?
Het belangrijkste geheim is: ‘live dirty & eat clean’ (Dr. R. Chukan)
Dokter Chukan bedoelt hiermee dat je niet alles heel (extreem) hygiënisch tot in de puntjes schoon hoeft te maken. Je bouwt ook weerstand door af en toe wat bacteriën binnen te krijgen. Doe een bootcamp op het strand, want daardoor krijg je naast wat bacteriën ook lichaamsbeweging mee. Ook dat is goed voor je darmen!
Met “eat clean” bedoelt ze: kook vers met veel groenten en granen en kook zonder pakjes en zakjes. Slechts vijf procent van de bevolking eet dagelijks 200 gram groenten of meer (RIVM). Voor gezonde darmen is het essentieel om minimaal dagelijks 250 gram groenten te eten. Dit kan heel gemakkelijk door bij elke maaltijd iets van groenten toe te voegen. Eventueel maak je een smoothie als aanvulling.
Drink ook genoeg vocht, zeker als je meer vezels gaat eten is dat noodzakelijk en zorg ook dat je goed kauwt (door twintig keer te kauwen op één hapje verteert je voedsel het beste).
Het tweede geheim is probiotica
Probiotica zijn levende organismen die de darmfunctie verbeteren.
Pro is ‘voor’ en bios is ‘leven’.
- Probiotica zitten van nature in de volgende voedingsmiddelen: zuurkool, kefir, zuurdesembrood en tempé.
- Er zijn ook zuivelproducten die probiotica bevatten, zoals Yakult, Vifit en Actimel.
- Ook kan je gevriesdroogde bacteriën in zakjes (poeder) kopen.
Het is slim producten te kopen met een hoge dosis. Chekc of ze veel verschillende bacteriestammen bevatten of die – ook niet geheel onbelangrijk – maagsap en galsap kunnen overleven, zodat ze uiteindelijk in de dikke darm hun werk kunnen doen. Uit ervaring weet ik dat uitproberen en afwisselen het beste werkt. De ene darm is immers de andere niet.
Het derde geheim is ontspanning
Laat stress niet op je darmen inwerken, relax!
Er is nog veel meer onderzoek nodig naar het microbioom. Evenals de poeptransplantaties waarnaar nu veel onderzoek wordt gedaan.
Wil je meer informatie over darmklachten en darmaandoeningen, dan kan ik de website Darmklachten erg aanbevelen.
Ciao!
Brechje van Adrichem, diëtist
Best Diet Leiderdorp
info@bestdiet.nl
Wil je meer van Brechje van Adrichem lezen?
- Vitamine D, de do’s en don’ts van ‘vitamine zon’
- Wat als afvallen niet lukt?
- Afvallen en andere voordelen van meer beweging
- Slank terugkomen van vakantie
- 5 tips om minimaal 250 gram groenten per dag te eten
- Een voedings- of dieetboek, welke kies je?
- Eet genoeg tryptofaan, voel je happy en slaap als een roos
- Migraine en hoofdpijn bij vrouwen. Welke voeding kan helpen?
- Als afvallen niet zo gemakkelijk meer gaat, welk dieet kan dan helpen?
Ciao!
Brechje van Adrichem, diëtist
Best Diet Leiderdorp
info@bestdiet.nl
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Comment
[…] vaker is de connectie tussen stemmingsstoornissen en de darmflora onderwerp van onderzoek. Inmiddels is duidelijk dat er een grote correlatie is tussen depressie en […]