Willy is sinds tien jaar secretaresse van de directeur, een functie waar ze heel trots op is. De laatste tijd is de drukte haar te veel aan het worden, ze is moe. De directeur heeft haar aangeraden om eens met een coach in gesprek te gaan. Die kan haar vast verder helpen. Als ze de kamer binnenkomt, heeft ze meer weg van een muisje of een deurmat dan van een zelfstandige directiesecretaresse.
Moe zonder medische oorzaak
‘Ik vind mijn werk ontzettend leuk en ik begrijp dat ik heel belangrijk ben voor Tijmen, de directeur. Maar ik ben voortdurend moe. Zo moe, dat ik niet meer kan genieten.
Ik ben al bij de dokter geweest, maar er is medisch gezien niets mis met me. Geen ijzer of vitamine D tekort, geen hartklachten, geen aanwijzingen voor kanker. Volgens haar moet ik mijn prioriteiten anders gaan leggen. Ze weet alleen niet hoe.’
Dienstbaar tot op het bot
Willy vertelt over die prioriteiten. Ze is bijna 20 jaar getrouwd met een partner van een groot adviesbureau. Dankzij hem weet ze precies wat haar baas nodig heeft. Ze heeft hem al die jaren horen foeteren op de fouten en gebreken van zijn secretaresses. Hij heeft ook wel eens een juweeltje gehad en legde dan uit waarom deze secretaresse wel goed was. Willy heeft die opmerkingen goed in haar oren geknoopt.
Samen hebben ze drie kinderen, alle drie in de puberleeftijd en alle drie superslim. Ze zitten op het gymnasium, daar is Willy erg van onder de indruk. Zelf heeft ze maar HAVO aangevuld met cursussen voor administratief medewerker, office manager en praktische beroepsvaardigheden. Als ze haar kinderen hoort praten, voelt ze zich soms echt het domme gansje in een wereld vol uilen. Gelukkig kan ze goed koken en weet ze het huishouden piekfijn in orde te houden, zo waarborgt ze haar plekje in het gezin.
50 uren per week werken
We nemen haar werkdag door. Willy is als eerste op kantoor, ruim een uur voor Tijmen komt. Dan neemt ze zijn agenda door en legt alle dossiers die hij nodig kan hebben op volgorde klaar. Ze maakt een overzicht van de telefoontjes die hij moet plegen. Als hij een heel drukke dag heeft, zorgt ze ervoor dat de kantine een lunchpakket voor hem klaarmaakt, zodat hij in de auto kan eten. Ze gaat ook als laatste naar huis, omdat ze dan alles weer opruimt wat Tijmen die dag gebruikt heeft. Anders wordt het zo’n onoverzichtelijk rommeltje. Als hij na een dag van afspraken niet meer terugkomt naar de zaak, mailt Willy hem nog de belangrijkste zaken door, dan weet hij wat hem de volgende dag te wachten staat. Ze werkt zo’n 9 uur per dag, vijf dagen in de week. Oh ja, op zondag bereidt ze ook wel vaak wat voor, anders is de maandag zo hectisch. Tijmen zegt altijd dat hij nog nooit een betere secretaresse heeft gehad, Willy is daar heel erg trots op.
In je eentje het hele huishouden draaien
Als Willy thuis komt, maakt ze direct het eten klaar. Haar man komt nog later dan zij thuis en de kinderen kunnen niet koken. Intussen controleert ze de voorraad, kijkt of er een was gedraaid moet worden en zorgt ervoor dat de kinderen hun huiswerk maken. Ergens rond 20.00 uur gaan ze aan tafel. Daarna ruimt Willy alles af, laat de afwasser draaien en spreekt met haar man zijn dag door. Om half tien ligt ze doodmoe in bed. In de weekends doet ze het huishouden, zorgt ze voor de contacten met de familie en vrienden en slaat ze boodschappen in. Haar man rijdt de kinderen naar hun wedstrijden. Als het haar lukt, gaat ze ook mee, want anders gaan de kinderen klagen dat ze geen interesse in hen heeft. En haar man vindt het wel zo gezellig als ze samen gaan.
Druk, druk, dus al haar vriendinnen kwijt geraakt
Willy weet niet meer wanneer ze voor het laatst iets voor zichzelf heeft gedaan. Ja, ze koopt regelmatig kleren en accessoires, maar dat is vooral voor haar werk en voor als ze gaan eten met de collega’s van haar man. Ze heeft geen vriendinnen meer. Die is ze onderweg kwijt geraakt, voornamelijk omdat ze het zo druk heeft. Ze gaan nu eigenlijk alleen nog om met collega’s van haar of zijn werk.
Willy schrikt van de vraag of ze Tijmen, haar baas, eigenlijk wel aardig vindt. Natuurlijk vindt ze dat. Al is hij wel erg afhankelijk van haar. En nee, een echte vriend is hij niet, dat zal hij nooit worden, want hij is toch haar baas? Maar ze kunnen goed met elkaar opschieten en hij geeft haar veel complimentjes. Daar is ze erg blij mee.
1o uur per dag met haar werk bezig
Officieel werkt ze 36 uur per week, maar dat worden er gemakkelijk meer, anders krijgt ze al haar werk niet af. Ze vindt het ook niet erg, want ze weet van haar man hoe druk een directeur het heeft. Tot ze het rekensommetje maakt: 5 dagen per week 9 uur aan de slag = 45 uur werken. Daarbij komen nog de extra uurtjes door de week en in het weekend, gemiddeld 4 per week. Haar lunch slaat ze ook regelmatig over, omdat er zoveel te doen is. Dan propt ze achter de computer even een boterhammetje naar binnen. Zo komt ze wel aan 50 uur per week. Elke week werkt de 14 uur gratis over. Logisch dat haar baas haar een toppertje vindt!
8 uur per dag huishoudelijk werk
Thuis is zij degene die het hele huishouden doet. Haar man is altijd weg en moe als hij thuis komt. De kinderen zijn druk met school, sport, clubjes en hun vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien vindt Willy dat ze ook niet hoeven te helpen. Ze hebben het allemaal al zo druk. Ze kan niet eens een inschatting maken van de uren die ze aan thuis besteedt. In feite is het ieder moment dat ze thuis is.
Langzamerhand begint Willy door te hebben waarom ze zo moe is. Ze is 18 uur per dag in touw, gunt zichzelf alleen maar zes uurtjes nachtrust. ‘Waarom heb ik het zo ver laten komen?’ vraagt ze zich af. ‘Waarom had ik dit niet eerder door?’
Zowel op haar werk als thuis zijn er sluipenderwijs steeds meer taken bijgekomen, zonder dat het voelde als echt extra werk. Dat heeft zich steeds meer opgehoopt tot de rijstebrijberg van nu, die echt veel te hoog is voor één mens, dat ziet Willy nu ook wel in.
Tot hier en niet verder
Ze begint met een gesprek met Tijmen. Over de uren die ze maakt, over de taken die ze naar zich toe heeft getrokken en hoe ze dat meer in balans kunnen krijgen. Hij schrikt ook als hij hoort hoeveel uren ze maakt. Ze zoeken uit welke taken Tijmen zelf gaat overnemen en welke taken ze naar het algemeen secretariaat kan overdragen, maar dat blijkt lastiger dan gedacht. Ze kiezen voor een tweede secretaresse, die onder Willy’s leiding opgeleid wordt tot directiesecretaresse.
Thuis gaat het moeilijker. Iedereen is er zo aan gewend dat Willy wel alle taken op zich neemt, dat ze schrikken als ze een werkverdeling voorstelt. Ze stelt de kinderen voor om een werkster in te huren of de kosten daarvan onder hun te verdelen, als zij de klussen van de werkster doen. De kinderen kiezen voor zelf mee helpen. Haar man belooft om in het weekend mee te helpen met de wekelijkse klussen, zodat Willy meer tijd voor zichzelf krijgt. Hij koopt direct een strippenkaart bij een schoonheidssalon en twee sauna-abonnementen voor hen samen.
Energiek
Drie maanden later komt Willy weer langs. Weg is de grijzige deurmat, ze is een stralende vrouw met veel meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren. Doordat ze anderen heeft ingeschakeld, konden die zien hoeveel werk ze verstouwde en hoeveel kwaliteiten en talenten ze heeft.
‘Ik ben blij dat ik de emmer niet heb laten overlopen. Nu konden we allemaal nog terug!’
Hoeveel druppels zijn er nodig om jouw emmer te doen overlopen?
Francine ten Hoedt en Philine Spruijt zijn de oprichters van De CoachingCarrousel en hebben gezamenlijk al meer dan veertig jaar ervaring in coaching, conflictbemiddeling en training. Daarnaast zijn ze auteurs van verschillende boeken en de ontwikkelaars van De Veertig Vileine Vragen voor… reeks. www.coachingcarrousel.com
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin of ontvang voortaan een melding in je mailbox als er een artikel verschijnt. Hoe? Door een – gratis – abonnement op Sophia Magazine te nemen: laat rechts bovenaan deze pagina je e-mailadres achter!
Leave A Reply