Ook zo genoten van de televisieserie Mr. Selfridge met de Amerikaanse acteur Jeremy Piven in de hoofdrol? Ik wel, want als liefhebber van Britse kostuumdrama’s is deze briljante televisieserie een ‘must’, en ik volgde gefascineerd de belevenissen van Mr Selfridge, zijn familie en het personeel van Selfridges. Ondertussen werd ik steeds benieuwder naar deze man. Ik dook in zijn levensgeschiedenis, die zowel hoogte en dieptepunten kende.
Mr. Selfridge himself
Harry Gordon Selfridge was een pionier en een visionair, die zijn tijd ver vooruit was. Opmerkelijk detail was dat hij zijn warenhuis startte in Londen toen hij al de 50 jaar gepasseerd was. Enkele maanden daarvoor had hij zijn warenhuis in Chicago verkocht, en was hij met pensioen gegaan. Na verloop van tijd verveelde Selfridge zich stierlijk als pensionado en hij was toe aan een nieuwe uitdaging.
Selfridges in Londen
Tijdens een reis naar Londen in 1906 zag Selfridge dat er in tegenstelling tot Chicago en Parijs helemaal geen warenhuizen waren in de Engelse hoofdstad. De slimme zakenman met zijn vooruitziende blik zag het befaamde gat in de markt. Hij startte een spiksplinternieuw warenhuis aan Oxfordstreet in Londen, waarin hij £ 400.000 investeerde. De nieuwe winkel werd op 15 maart 1909 voor het publiek geopend, en werd een groot succes. Harry Selfridge, die een van de meest gerespecteerde en rijke magnaten was. werd bekend als ‘Earl of Oxford Street’ . Inmiddels is Selfridges in Londen het op Harrods na grootste warenhuis in Engeland, en heeft het filialen in Tratford, Manchester en Birmingham.
De klant heeft altijd gelijk
‘De klant heeft altijd gelijk’, zo luidde de belangrijkste slogan van Harry Selfridge, die 20 jaar de leiding had over het warenhuis. Klanten kwamen winkelen voor hun plezier. De winkel werd uitgebreid gepromoot door middel van advertenties. Winkelen werd een ware belevenis en bij Selfridges was voor de klanten van alles te beleven en te zien. Er waren elegante restaurants, een bibliotheek, lees- en schrijfruimten, speciale ontvangstruimten voor Franse, Duitse, Amerikaanse en ‘koloniale’ klanten, een EHBO-kamer en een Silence Room met zachte verlichting en comfortabele stoelen.
Kerstverkopen
Het was de bedoeling om klanten zo lang mogelijk in de winkel te houden. Klantvriendelijkheid en service stonden hoog in het vaandel. Winkelen werd een ware belevenis en feestje bij Selfridges. Ook introduceerde Selfridge de uitdrukking “Only _____ Shopping Days Until Christmas”, waarmee hij de kerstverkopen promootte.
Persoonlijk leven van Mr. Selfridge
Het turbulente leven van Harry Selfridge kende zowel hoogte als dieptepunten. Voordat hij het warenhuis in Londen opende, had hij al een indrukwekkende carrière in Amerika opgebouwd. Selfridge werd beslist niet rijk geboren, en op jonge leeftijd verdiende hij de kost als krantenbezorger en als bankmedewerker. Later werkte Selfridge bij Marshall Field’s in Chicago, en in 1890 trouwde hij met Rose Buckingham. Uit dit huwelijk werden twee zoons en drie dochters geboren. De oudste zoon stierf kort na de geboorte.
Na het overlijden van zijn echtgenote Rose in 1918 ging het langzamerhand bergafwaarts met Harry Selfridge. Hij raakte gokverslaafd, nam grote zakelijke risico’s’ . Hij verloor miljoenen aan het gokken en vrouwen, waaronder de bekende showbusiness tweeling Dolly Girls, die hij overlaadde met cadeaus. Met een van deze zussen ‘Jenny’ had Selfridge een relatie.
Realistisch beeld
Selfridge leek geheel ‘de weg kwijt’ te zijn. Dit had grote gevolgen voor hem. Hij raakte zijn fortuin kwijt en in 1941 werd hij gedwongen om zich terug te trekken als directeur van Selfridges. Hij was toen 83 jaar, en met een bescheiden pensioen deelde Selfridge een flat met zijn oudste dochter Rosalie. In 1947 overleed Harry Selfridge op 89 jarige leeftijd aan de gevolgen van longontsteking. In de televisieserie Mr Selfridge worden de hoogte en dieptepunten in Selfridges leven en zijn zwakheden realistisch weergegeven en getoond.
Dit echter zonder ‘ontluisterend’ te zijn. Wat mij vooral bij is gebleven is het realistische beeld van een markante en eigenzinnige ondernemer met in wezen een hart van goud. Ook schetst deze televisieserie een fraai en realistisch tijdsbeeld van Engeland vanaf 1900, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog en de Roaring Twenties. En de acteerprestaties van Jeremy Piven als Mr Selfridge en die van de andere acteurs en actrices zijn subliem!
Populaire citaten
Enkele populaire citaten die toegeschreven zijn aan Selfridge:
“De baas drijft zijn mannen, de leider coacht ze.”
“De baas is afhankelijk van autoriteit, de leider van goede wil.”
“De baas zegt ‘ik’, de leider, ‘wij’.”
“De baas weet hoe het zit, de leider laat zien hoe.”
“De baas zegt ‘Ga’, de leider zegt ‘Laten we gaan!'”
Bronnen
https://en.wikipedia.org/wiki/Mr_Selfridge
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/geschiedenis-van-het-warenhuis-selfridge-vd-en-het-nieuwe-winkelen
https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Gordon_Selfridge
https://en.wikipedia.org/wiki/Selfridges
http://footprintsoflondon.com/2016/02/the-fact-and-the-fiction-behind-mr-selfridge/
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Selfridges,_Oxford_Street_store
http://www.selfridges.com/NL/en/ (De website van het warenhuis)
Dit bericht is van Miny Vroegindewey
https://sophiamagazine.nl
Leave A Reply