Suiker is het nieuwe roken
Ik las laatst ergens dat suiker het nieuwe roken is. Een vriend van mij vindt dit de grootste onzin. ‘Vroeger kregen wij als kind witte boterhammen dik besmeerd met roomboter en suiker mee naar school. En ik heb er niets aan overgehouden’.
Was suiker vroeger gezonder?
Misschien is het wel omdat je vroeger van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat buiten was. Je rende, fietste, deed spelletjes, je was constant in beweging. En naast die boterhammen met suiker kreeg je verder geen of weinig snoep.
Diabetes en overgewicht
Feit is wel dat we nu wereldwijd een enorme groei zien in mensen met overgewicht en diabetes. En nee, dat is. niet gezond. Maar suiker is, net als roken, enorm verslavend. Dus probeer er maar eens af te blijven.
Persoonlijk gevecht
Ik ben al zo lang ik me kan herinneren op een of ander dieet. Iedere keer komt er niets nieuws op de markt, waarvan ze beloven dat je hiermee eindelijk van je overgewicht af komt. Of dat je hiermee nu echt helemaal gezond kan worden en blijven.
Dagen, weken, maanden afzien
En dus gaan we massaal weer dagen, weken, maanden aan de citroensap, aan de repen of shakes. We kijken uit naar iedere ‘maaltijd’ en zodra we het niet meer volhouden of zoveel zijn afgevallen dat het niet meer ‘hoeft’, houden we ermee op om zo snel weer alle moeizaam verloren kilo’s aan te komen en meer.
Alles voor niets
Alles is voor niets geweest. Je voelt je nog ellendiger dan voorheen. Ik heb besloten er niet meer aan mee te doen. Geen diëten mee voor mij. Maar hoe kan ik dan toch gezonder leven?
Teveel is niet goed
Teveel is niet goed. En als suiker een verslaving is dan wil ik daar vanaf. Witte en bruine suikers zijn verbannen uit mijn huis. Dat was een goede stap vond ik zelf. Tot ik hoorde en merkte dat er in voedsel, waarvan je denkt dat het misschien nog wel een beetje gezond is, ook enorme hoeveelheden suiker zijn verwerkt.
Voor de gek gehouden
Ik snap dat er suiker zit in een grote zak snoep. Maar dat brood, pasta, aardappelen, sauzen, etc. voornamelijk bestaan uit suiker…ik wist het niet. Noem mij maar naïef, maar ik heb nog altijd gedacht dat de voedselindustrie het beste voorhad met onze gezondheid.
Zelf nadenken
En dus ben ik zelf gaan nadenken. Ja, ik weet, het wordt tijd. Maar we denken al zoveel en we moeten al zoveel. Dus ik heb eerst nagedacht over wat ik wil. En niet wat ik moet. Ik wil lekker eten. Ik hou van eten. Ik ben geen fan van tofu, of tahoe. Ik wil geen kale wortels.
Lekker eten
Vantevoren maak ik een lijstje met waar ik zin in heb deze week. Maar in plaats van het klaar te maken op de ouderwetse manier ga ik kijken of het zonder suiker of toegevoegde pakjes kan. En raad eens: het kost iets meer tijd maar het kan. Ik heb een bak met kruiden staan en maak mijn eigen sausjes. Ik kies voor minder koolhydraten door mijn eigen brood, cakes en koekjes te bakken.
Tijd
Ik geef toe, in het begin kost het je veel tijd. Tijd die je liever aan iets anders besteed. Maar zodra je het een beetje op een rijtje hebt staan gaat het bijna vanzelf. Ik kan oprecht zeggen dat ik alles wat ik lekker vind nog kan eten. Ik hoef niets te laten staan. Alleen heb ik de ongezonde ingrediënten vervangen door een gezondere variant.
Zo’n zin in chips
En heb ik bij de borrel een keer geen zin in nootjes en olijven, dan neem ik een bakje chips. Want gelukkig gaat de industrie mee met de vraag van de klant. Er is heerlijke, suikervrije biologische chips te verkrijgen bij de Jumbo en bij Appie. Dus wees niet te streng voor jezelf. Alle beetjes helpen. Blijf genieten van het leven.
Hebben jullie ook zo’n moeite met diëten? Hebben jullie tips of wil je reageren? Je bent, zoals altijd, van harte welkom!
Leave A Reply