Vegetarische recepten
Ik ben gek op eten. Ik ga graag uit eten, maar ik vind het ook heerlijk om zelf iets klaar te maken. Vorige week schreef ik al iets over gezond eten. Want tegenwoordig kunnen gezonde maaltijden ook heel lekker zijn. Steeds meer mensen experimenteren met vegetarische recepten. Ik ben er helemaal voor.
Zelf proberen
Ik was er in het begin bang voor. ‘Dat kan ik niet, daar heb ik geen tijd voor, dat mislukt, daar moet ik natuurlijk 1000 ingrediënten voor gebruiken die ik daarna weg kan gooien enz. Maar dat waren allemaal excuses om toch maar weer een hamburger te bestellen bij een fastfood restaurant.
Enige jaren geleden
Ik zie me nog staan, met een vakantievriendinnetje die ik daar ergens had opgeduikeld. We verbleven in Schoorl, mijn ouders, mijn zusje en ik. Hoe we erachter kwamen weet ik niet meer, maar het vriendinnetje wist te vertellen dat de varkensboer om de hoek van de straat zijn varkens de volgende dag zou laten ophalen voor de slacht.
Zielig
Alleen de gedachte eraan maakte me misselijk. Wij moesten dit stoppen. En dus stonden er die ochtend vroeg twee blonde meisjes van acht jaar voor het hek van de boer. De man was aardig en vroeg wat hij voor ons kon betekenen. Wij zeiden hem dat we boos waren dat hij die arme varkens dood liet maken. En dat hij daar meteen mee moest stoppen.
Serieus
Dat het echt een aardige man was bleek nadat hij ons alle tijd gaf onze boosheid te uiten. Hij lachte ons niet uit, hij nam ons serieus. Natuurlijk werden de beesten toch ingeladen en werden wij ‘omgekocht’ met een ijsje in het dorp. Toch zal ik het voorval niet vergeten. Het gekrijs van de beesten was afschuwelijk.
Kip
Mijn dierenliefde gaat nog verder terug, toen ik weigerde kip te eten thuis. Ik kwam erachter dat een kip op mijn bord hetzelfde was als een kippetje op het erf. Dat was me even ontgaan. Maar ik was pas drie. Het heeft jaren geduurd voor ik weer kip wilde eten.
Vegetarisch
Toen ik op mezelf ging wonen nam ik de beslissing voor de rest van mijn leven vegetarisch te zijn. Zo heb ik al heel veel beslissingen genomen die niet altijd streng werden opgevolgd. Ik was altijd weer zeer bedroefd en ongelukkig als het me ‘weer niet was gelukt’ om mijn eigen regels te volgen.
Laatste jaren
Pas de laatste jaren heb ik me gerealiseerd dat je je niet altijd overal heel streng aan hoeft te houden. Je moet doen waar je jezelf prettig bij voelt. Daarom eet ik nu vrijwel iedere dag vegetarisch, maar noem ik mezelf zeker geen vegetariër. Ik vind een stukje vlees soms heerlijk.
Recepten
Ook scheelt het dat het nu makkelijker lijkt dan vroeger om lekker vegetarisch te eten. Ik heb er nog eens even een vegetarisch kookboek bij gepakt. Eentje uit 1984. Heel af en toe staat er iets in dat me wel lekker lijkt, maar over het algemeen is het vooral een saaie hap.
Blij
Als je goede recepten hebt, hoef je geen seconde iets van vlees te missen. En eet je heel smakelijk. Je buik is blij, de dieren zijn blij, en het milieu is blij. Dus probeer het eens af en toe. En ga je dan toch het vlees missen, dan kan je ook altijd nog kiezen voor een vegetarische vleesvervanger.
Leave A Reply