Interview met Paul Harmsen
Van ‘bijna BN’er’ tot ‘bijna kluizenaar’…. Een kleurrijke paradijsvogel die zich beweegt in de schaduw van het leven. Dát is wat er in mij opkomt, wanneer ik Paul Harmsen iets beter leer kennen.
Ben je 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, 90- of 100-plus? Dan is Sophia Magazine hét online magazine voor jou.
Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houd je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers.
Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen.
Ben je ook een specialist in één van deze thema's? Word dan schrijver bij Sophia Magazine! Op de pagina Vacatures vind je meer informatie hierover.
Van ‘bijna BN’er’ tot ‘bijna kluizenaar’…. Een kleurrijke paradijsvogel die zich beweegt in de schaduw van het leven. Dát is wat er in mij opkomt, wanneer ik Paul Harmsen iets beter leer kennen.
Eline de Moor is net 50 als zij en haar man Michiel uit elkaar gaan. Met hun twee kinderen Julie (15) en Kas (12) probeert ze haar leven weer in te vullen.
De Specht
Op de fiets rijd ik door de stad. Het sterke gevoel dat er iemand naar me kijkt overvalt me en ik kijk om me heen. Iedereen is druk bezig zijn eigen leven te leven. Dan valt mijn blik op de boosdoener.
Een specht zit me met een kraaloogje strak aan te kijken. Ik zie grote twijfel in dat oogje. Hij zit op een tuinhekje, zijn pootjes rusten op de houten balk. Langs en door het raamwerk groeien bladeren en takjes. Alle voor hem zo vertrouwde elementen zijn aanwezig.
Toch voelt hij diep van binnen dat er iets niet klopt.
Hij laat los en vliegt weg.
Hoe vaak zijn voor mij alle aanwezige elementen vertrouwd? En voel ik diep van binnen dat er iets niet klopt? Durf ik dan ook los te laten om weg te vliegen?
Heb jij ook zo’n moeite met loslaten? En zou jij je leven ook wat positiever willen leven? Laat mij je helpen en stimuleren door met jou mijn ervaringen te delen van meer dan 30 jaar werken met chi/ki/levensenergie/mindfulness. Voor een tientje per jaar krijg je iedere week een postief verhaal, met bruikbare tips, om te genieten van het hier en nu. Kijk op mijn site www.ellensommer.com voor meer informatie
PS-zo in het midden van de week mag ik een heel klein beetje reclame maken,toch?
Morgen weer een mooi artikel over….tromroffel…relaties…
Groetjes, Ellen.
Voor de verjaardag van mijn lief zijn we op weg naar een expositie van werk van Carel Willink in Kasteel Ruurlo. Ivonne is een liefhebber van het magisch realisme en Willink is daar een schoolvoorbeeld van.
Voor uitgeverij De Crime Compagnie mocht ik het boek “Verdoemd” van Mariska Overman lezen en recenseren waarvoor mijn hartelijke dank
Isabel Dieudonné, overledenenverzorgster en ex rechercheur vind het verdacht als er in een korte periode drie zelfdodingen van jonge mensen hebben plaatsgevonden. Ze gaat zich erin verdiepen. Is er een verband? Gaat het om zelfmoord of is er iets anders aan de hand? Ze duikt in de zaak vastbesloten om opheldering te krijgen. Stukje bij beetje komt de waarheid boven tafel.
Verdoemd is het derde deel in de reeks rondom voormalig rechercheur en specialist postmortalezorg Isabel Dieudonné. Alvorens het verhaal begint is er een korte samenvatting gegeven van de gebeurtenissen uit de twee voorgaande delen. Dit is handig om je geheugen op te frissen maar is ook handig voor diegenen die in dit verhaal instappen. Hierdoor is het boek prima als standalone te lezen.
Het verhaal heeft je van begin tot eind in zijn greep, de spanning wordt geleidelijk opgebouwd waardoor je steeds nieuwsgieriger word naar de ontknoping. Het blijft tot aan het einde toe een verrassing wat er is gebeurd en waarom. Het boek legt een link naar de twee eerste delen en slaat een brug naar een mogelijk vervolg. De verhaallijn in dit boek is een afgerond geheel maar de laatste passage laat je in het ongewisse en maakt je nieuwsgierig. Hiermee laat de auteur dus een mogelijkheid open om de serie te vervolgen.
De schrijfstijl is vlot en soepel. De hoofdstukken hebben een prettige lengte. Er zijn twee verhaallijnen, duidelijk weergegeven door de titel Toen en Nu. Deze verhaallijnen zijn vanuit Isabel en vanuit de jongeren geschreven. Mooi verweven tot een geheel en waartussen soepel geswitcht wordt.
Het personage Isabel leer je het beste kennen. Een dame die als een pitbull haar tanden in een zaak zet om de onderste steen boven te krijgen. De overige personages zijn goed genoeg uitgewerkt om een goed beeld te krijgen van hun rol in het geheel.
De behandelde onderwerpen zoals zelfmoord en de levenservaring die de rugzakjes van de personages gevuld hebben zijn actueel evenals de omgeving waarin alles zich afspeelt.
Verdoemd is een heerlijke thriller, een boek dat leest als een trein.
Mariska Overman is geboren in 1970 in het Achterhoekse Eibergen, maar verhuisde snel daarna naar Hengelo. Na een korte studie in Den Haag, verbleef ze enkele jaren in Spanje en Frankrijk, om vervolgens weer terug te keren naar Hengelo.
Mariska ging theologie studeren om vervolgens als docent levensbeschouwing aan de slag te gaan op diverse scholen, waaronder de PABO. Daarna ging ze aan het werk bij een grote regionale uitvaartonderneming. Deze zocht een kracht die een onderwijsopleiding wilde opzetten. Mariska ontwikkelde enkele scholingen over uitvaartgelieerde onderwerpen (zoals postmortale zorg, rouw en zingeving), die ze ook gaf aan (met name) verpleegkundigen en verzorgenden.
Inmiddels heeft ze een eigen onderneming: Bureau MORBidee. Het Bureau zet zich in voor een betere bespreekbaarheid van de dood, onder meer door gesprekshulpen te ontwikkelen, Death Cafés te organiseren en met een grote ‘Before I Die Wall’ door Nederland rond te toeren. Ook initieert ze publiekscampagnes over de dood. Daarnaast schrijft Mariska columns en blogs, vooral over rouw.
Mariska leest graag en had de wens ooit eigen boeken te schrijven. Die wens is uitgekomen en ze kan zich dan ook tot de groep van Nederlandse thrillerauteurs rekenen.
Titel: Verdoemd
Auteur:
Mariska Overman
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Jaar van uitgifte: 2019
Genre: thriller
ISBN: 978 94 9109 338 7
https://sophiamagazine.nl
Bestel het boek hier;
We zitten met z’n allen te wachten op de lente. Heerlijk weer naar buiten. Geen dikke jassen en dassen meer. Laat maar komen die zon! Er is één nadeel, mensen die last hebben van hooikoorts lopen een paar weken met rode ogen en een snotneus. Is hier wat aan te doen? Het volgende artikel kregen wij van Anne Lotte Hendriks/Pricewise.nl
Prikkende ogen, een kriebelneus, een jeukend gehemelte en dik slijm in de keel… De els strooide de afgelopen dagen flink, maar dan ook echt gigantisch, met pollen. De aftrap voor het hooikoortsseizoen is daarmee helaas gedaan. Hoe zit het met die pollenpiek, hoe voorkom je klachten en hoe weet je of je echt hooikoorts hebt en niet gewoon verkouden bent?
De zwarte en witte els, de hazelaar en de berk zorgen elk jaar rond februari en maart voor de eerste hooikoortsklachten. De els zorgt dit jaar voor de eerste symptomen bij hooikoortspatiënten. De Hooikoortsradar toont een gigantische piek in het aantal els-pollen dat sinds een aantal dagen in de lucht zit. In de afgelopen jaren is het aantal pollen in februari en maart bij lange na niet zo hoog geweest geweest als dit jaar. Op de piekdag in 2016 waren er 431 pollen per kubieke meter te vinden. In 2017 waren dat er 433 en vorig jaar in 2018, 338. En nu? Op de piekdag, 18 februari, lag dat aantal op 2008 els-pollen! Die pollen worden overigens écht geteld
Heb jij last van hooikoorts? Dan is de kans groot dat je de afgelopen dagen direct naar een van de medicijnen in de kast hebt gegrepen, naar de apotheek of drogisterij bent gerend of al onderzoek hebt gedaan naar andere mogelijkheden om de hooikoorts te bestrijden. Want tegengaan wil je hooikoorts zeker. Wie hooikoorts heeft, weet hoe verschrikkelijk vervelend het is om maandenlang met de symptomen rond te lopen. Van een kriebelende neus tot rode ogen. Fijn is het nooit. Veel hooikoortsmedicatie kun je bij de apotheek en de drogisterij krijgen zonder dat je een recept nodig hebt. Haal je de medicatie wel op recept bij de apotheek, dan worden de kosten soms vergoed vanuit de zorgverzekering. Ander ‘voordeel’ van een recept? Er is bij de huisarts vastgesteld dat het om hooikoorts gaat. Je weet daardoor zeker dat je de juiste aandoening bestrijdt. En dat het medicijn waarschijnlijk ook gaat werken.
Waarmee kun je die vervelende hooikoortsklachten tegengaan of verminderen? De meest voor de hand liggende middelen zijn tabletten, drankjes, neussprays, oog- en neusdruppels. Vaak gaat het hierbij om antihistaminica. Naast medicatie kun je ook kiezen voor immunotherapie, waarmee het immuunsysteem wordt aangepakt. Voor alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en homeopatische middelen. En ook medical taping, uitgevoerd door de fysio, is een optie. Hierbij geeft tape op de huid een sensorische prikkel door aan het bindweefsel, waardoor dit tot rust komt. Door sommige mensen en in bepaalde artikelen wordt beweerd dat het eten van pissebedden ook als remedie kan worden ingezet. Is dat een broodje aap of niet? Volgens sommige hooikoortspatiënten niet, volgens biologen wel.
Hooikoortsklachten komen redelijk overeen met die van een (heftige) verkoudheid. Zo kun je bij allebei last krijgen van je ogen, neus en keel. Waarbij snotterigheid, jeuk en overtollig slijm komen kijken. Het grote verschil is te vinden in de manier waarop de symptomen zich uiten, wanneer deze zich uiten en vooral hoe lang deze aanhouden. Hooikoorts komt vaak acuut op en houdt meestal veel langer aan dan verkoudheid. Denk je dat je hooikoorts hebt? Ga dan naar de huisarts. Ook als je al lange tijd verkouden denkt te zijn, kun je voor de zekerheid naar de huisarts gaan. Deze zogenaamde verkoudheid zou zomaar hooikoorts kunnen zijn.
Hoe meer bloeiende bomen en hoe mooier het weer, hoe groter de kans op veel pollen in de lucht. En dus op jouw slijmvliezen. Regen kan de pollen al wat tegengaan, terwijl droog en winderig weer de verspreiding van de pollen stimuleert. Om op de hoogte te blijven van de pollenconcentratie kun je een pollen- of hooikoortsradar in de gaten houden. Ook kun je een app installeren, zoals Pollennieuws of Hooikoortsradar. Je krijgt dan meldingen van het aantal pollen in de lucht. Zo ben je die pollen altijd net een stapje voor.
Dit bericht is van Anne Lotte Hendriks/bron pricewise.nl
https://sophiamagazine.nl
Voor Lieven Vandekerckhove mocht ik zijn boek “In schuinschrift” lezen en recenseren waarvoor mijn hartelijke dank.
Tijdens zijn werkzame leven publiceerde Lieven Vandekerckhove met regelmaat literaire cursiefjes in het tijdschrift van de oud-leerlingenbond van zijn school, het Klein Seminarie van Roeselare. Met milde blik kijkt hij daarin terug op het wel en wee van zijn collegeleven. Aan de hand van sprankelende anekdotes illustreert hij de uiteenlopende manieren, waarop zijn leraars voor de klas stonden. Hij typeert figuren (de knecht, de ingehuurde beenhouwer…), die in de marge van het schoolgebeuren zijn weg kruisten. Hij beschrijft scènes of voorvallen, die droevig stemmen, maar vooral andere, die een glimlach uitlokken. Een kleurrijk beeld, waarin velen een stuk van hun eigen schoolverleden zullen herkennen. De leukste van deze cursiefjes zijn nu gebundeld.
De cover van het boek doet denken aan een schoolschriftje. Een schriftje van leerling Lieven Vandekerckhove voor het vak schrijven/taal. De titel is aan elkaar geschreven. Deze manier van schrijven was op school gebruikelijk. De cover is erg toepasselijk en goed gekozen omdat het onderwerp van het boek school is. Met deze cover kom je al meteen in de sfeer van deze novelle.
Het boek is gedrukt op stevig papier, de kaft voelt prettig aan.
Het boekje dat 84 pagina’s telt is opgebouwd uit korte hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is een op zichzelf staand verhaal.
Het is goed te merken dat de gebeurtenissen zich jaren geleden afspeelden en toen ook geschreven zijn. Het taalgebruik komt formeel over. De auteur is Vlaams. Zinsbouw en sommige woorden zijn net iets anders geschreven als we in Nederland gewend zijn. Hierdoor kan het zijn dat je er even aan moet wennen. Als je het met aandacht leest is het goed te volgen en went het snel. De gebeurtenissen in het boek zijn belevenissen van de auteur. Het geheel leest alsof de auteur rechtstreeks zijn ervaringen aan jou verteld. Alle gebeurtenissen spelen zich af op school en rondom het schoolleven. Hoewel sommige dingen tegenwoordig misschien anders zijn, of in Nederland anders zijn als in België, is het goed mogelijk je een voorstelling van de situatie te maken. Een boekwerk dat herinneringen en herkenning oproept.
Lieven Vandekerckhove is emeritus hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij tot 2006 sociologie doceerde. Als socioloog publiceerde hij meerdere boeken, waarvan er enkele werden vertaald in het Frans, Engels en/of Duits. In 1982 kreeg hij voor zijn studie “Gemaakt van as. Lichaam en norm in de westerse cultuur” de driejaarlijkse Jan en Maria Huyghe-prijs voor humane wetenschappen.
Titel: In schuinschrift
Auteur: Lieven Vandekerckhove
Uitgeverij: Schrijverspunt
Jaar van uitgifte: 2019
Genre: literaire novelle
ISBN: 978-94-6266-354-1
Deze recensie is geschreven door Ans Stier
Bedankt, Ans!
https://sophiamagazine.nl
Hoera, ik heb een uitgeef contract! En nu? Er is een uitgeverij die mijn roman wil uitgeven! Niet alleen mijn hart, mijn hele wezen maakt een sprongetje. Ik ren naar buiten en schreeuw keihard: YES! Ik weet trouwens niet waarom ik naar buiten ren, misschien om mijn kat niet een hartinfarct te bezorgen. Dan app ik mijn man, mijn kinderen en twee beste vriendinnen en dan… Dan komt de schrik. Wat nu? (more…)
Hoe snel wennen we aan nieuwe dingen? Want zo heel erg lang is het nog niet geleden dat we nog geen mobiele telefoons hadden. En ook toen draaide de wereld door. (more…)
Wil je een avondje met vriendinnen op stap? Wie of wat houdt je tegen? Check de agenda dansen. Ben je meer een festivalgangster? Dan is de agenda festivals voor jou the place to be. De agenda vakanties is niet zo maar een overzicht met reizen. Dit zijn single reizen voor hogeropgeleide 40-plussers. Je vindt daar een lijst met lange en korte reizen van verschillende organisaties, zodat je niet een enorme zoekslag hoeft te doen naar een heerlijke vakantie of een weekendje weg.
Verder vind je op Sophia Magazine artikelen over onderwerpen die jou kunnen interesseren: werk, geld, liefde, relaties, schoonheid, mode, gezondheid, reizen, wonen en uitgaan. Het zijn artikelen geschreven voor en door powervrouwen. Veel plezier ermee!
VACATURES SOPHIA MAGAZINE (Delen=lief)
Vind je Sophia Magazine ook zo leuk en zou je graag redacteur, social media expert of schrijver willen worden? Klik dan door naar onderstaande pagina en bekijk de #vacatures.
Het zijn op dit moment nog onbetaalde functies, maar wat we je wel bieden is een hoop #tevredenheid, #gezelligheid en het is een manier om lekker met #letters, #woorden, #teksten en #beeld bezig te zijn!
https://sophiamagazine.nl/vacatures/