Kun je helen van seksueel misbruik? Één op de vier vrouwen en één op de zes mannen worden of zijn seksueel misbruikt voor hun zestiende jaar. Niet ergens ver weg in het buitenland, maar hier, in ons eigen Nederland.
Ivonne Meeuwsen en Agnes van der Graaf hebben samen de organisatie ‘ Helen van seksueel misbruik’ en ik mocht ze pas geleden interviewen.
Hoe is jullie organisatie ontstaan?
Het is een beetje vanzelf gegaan. Ik (Ivonne) heb zelf een achtergrond van seksueel misbruik. Nadat ik werkloos werd vanuit mijn werk bij Jeugdzorg ben ik voor mezelf begonnen. In eerste instantie als online coach en later ook vanuit mijn thuispraktijk. Er hangt nog veel schuld en schaamte rond seksueel misbruik. Het feit dat ik hulpverlener ben, maar ook zelf heb meegemaakt hoe het is om seksueel misbruikt te worden, maakt de drempel wat lager voor mensen om contact met mij op te nemen.
Jij en Agnes
Zij is mijn partner. Wij zijn een hecht team. Agnes kijkt al mijn teksten na, geeft inhoudelijk veel input en verzorgt de lay-out van mijn boeken. Zij is degene die mij gestimuleerd heeft om mijn boek ‘Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij!’ uit te gaan geven. Dit boek had als laatste hoofdstuk een lijst met hulpverleners moeten krijgen. We zijn aan het zoeken gegaan, maar konden weinig mensen vinden die gespecialiseerd zijn in dit onderwerp. We dachten: ‘Daar moeten we wat mee.’ Dat was de aanleiding voor ons om samen ‘Hulpverlening na seksueel misbruik’ op te zetten.
Wat doen jullie met internet?
We hebben een internetsite: hulpverlening na seksueel misbruik, waar therapeuten die werken met slachtoffers van seksueel misbruik zich voor kunnen aanmelden. We hebben met elke therapeut een intakegesprek, zodat we een goede indruk hebben van het werk dat de therapeut doet. Welke therapie je nodig hebt, is voor iedereen anders. Meestal is het voldoende om naar de profielen te kijken op onze site als je een therapeut zoekt. Kom je er niet uit, dan kun je voor een kennismakingsgesprek komen en dan gaan we samen kijken welke therapie, op dit moment, bij jou past. Het is belangrijk voor ons dat onze website heel laagdrempelig is. Er hangt nog zoveel schaamte rond dit onderwerp. Als slachtoffer, wij gebruiken trouwens liever het woord overlever, van seksueel misbruik, heb je geleerd je mond te houden. Je hebt lang met een groot geheim rondgelopen. Dit te doorbreken, kost je heel veel moeite en enorm veel moed.
Wat doen jullie nog meer?
Wij organiseren ongeveer twee keer per jaar een symposium rond een bepaald thema. Dit wordt goed bezocht door hulpverleners. Informatie hierover vind je terug op onze website. Daarnaast schrijf ik (Ivonne) boeken rondom seksueel misbruik en we hebben een uitgeverij.
Kun je helen van seksueel misbruik?
Absoluut. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is. Ik heb zelf tien jaar verschillende therapieën gevolgd. Je moet constant je grootste angsten onder ogen zien. Dat valt niet mee. Sommige mensen kiezen er daarom ook voor om deze weg niet in te gaan. Dat is heel persoonlijk. Ik heb er wel voor gekozen en ik kan zeggen dat het zo de moeite waard is. Gemakkelijk? Nee, ik maak het niet mooier dan het is. Het is vreselijk moeilijk. Maar ik ben nu vrij. Je zult altijd herinneringen blijven houden, maar zoals mijn therapeut het zo mooi aangaf: ‘Je loopt met een zware ketting en bal aan je voeten, zoals in een gevangenis. Pak je de bal op, dan is hij nog net zo zwaar, maar het loopt al wel wat gemakkelijker.’ Helen is het bewust aankijken van je herinneringen, er niet van weglopen. Dan worden het uiteindelijk ‘normale’ herinneringen. Je haalt de zware lading eraf. Mensen zeggen dat je met seksueel misbruik levenslang hebt, maar dat weiger ik. Het leven is geen sprookje, maar een gelukkig, volwaardig bestaan is mogelijk. Ook na seksueel misbruik.
Hoe is het voor partners van mensen die seksueel misbruikt zijn?
Al vrijwel aan het begin van mijn coachingspraktijk had ik veel aanmeldingen van juist de partners van mensen die seksueel misbruikt zijn. Ga er maar aan staan: je wordt verliefd en je partner zegt dat zij/hij seksueel misbruikt is, of je komt er na jaren pas achter. Het heeft invloed op alle facetten van je relatie. Ik heb daarom ook het boek:’Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie’ geschreven en gepubliceerd. Een boek vol handvatten en herkenbare verhalen van en voor partners.
#Metoo, een bevrijding of een belasting?
Allebei. En meer. Het is natuurlijk ontzettend fijn dat een groot deel ontkenning weg is. Het wordt bespreekbaar gemaakt. In ieder geval wordt erkend dat seksueel misbruik bestaat. Voor mensen die midden in een helingsproces zitten, kan het ook een last zijn. Het proces kan in een stroomversnelling raken, waar ze nog niet altijd aan toe zijn. Ineens kunnen ze er niet meer omheen. Het is elke dag op de televisie, in elke krant die je openslaat en op alle social media. Ga je naar buiten met je verhaal dan zullen er consequenties zijn. Een familie kan uit elkaar vallen. Mensen kunnen je kwetsen door te reageren met: ‘Ben je daar nu nog niet overheen?’, ‘Ik geloof je niet’ of ‘Je zal wel aanleiding gegeven hebben.’ Juist dit soort reacties kunnen heel traumatisch zijn.
Waar ligt de grens?
Dat is voor iedereen anders. Ben je er niet zeker van of de ander het prettig vindt als jij, bijvoorbeeld, je arm om hem/haar legt, vraag het. In principe is iedere aanraking, zonder toestemming van de ander, grensoverschrijdend. Wat is er mis met onze communicatie? Waarom wordt er niet veel meer over gesproken? Gevraagd? Dat taboe mag doorbroken worden. Wij zijn in Nederland erg progressief wat betreft seks. We komen het in tijdschriften tegen, op tv, in reclames, maar een gewone vraag stellen aan een ander is raar. Dat zijn we niet gewend. Daar willen we niet over praten. ‘Waarom fluit je naar me?’ ‘Ik vind je aantrekkelijk.’ ‘Dat is aardig van je, maar ik heb liever dat je me dat zegt in plaats van te fluiten alsof ik een hond ben. Ik voel me daar niet prettig bij.’ ‘Okee.’ We maken ons er allen schuldig aan. We zijn bang open te zijn naar de ander. Het zal dus nog wel een tijdje duren, voordat we zo ver zijn in onze ‘communicatie-evolutie’.
Wat betekent voor jullie #ikluister?
Ja, dat is ons antwoord op de #metoo-beweging, om het zo even te noemen. Luisteren is zo belangrijk. Dan kom je meer te weten over de persoon achter #metoo. Daar maken we onvoldoende gebruik van. We blijven hangen in het slachtofferverhaal. Je kunt zeggen dat ook jij het hebt meegemaakt. En dan …? Als het blijft bij: ‘Och wat erg voor je, jij ook al?’, dan schiet #metoo zijn doel voorbij. Wij zeggen: #ikluister. Jij mag je verhaal kwijt. Ik ben er voor je.
Mocht de inhoud van dit interview iets hebben getriggerd, of iets hebben losgemaakt en wil je er met iemand over praten? Neem dan alsjeblieft contact op met een hulpverlener, met Ivonne of Agnes via hun site: hulpverlening na seksueel misbruik.
Volgende week vervolg
Volgende week vertellen Ivonne en Agnes alles over een heus ‘Hel(d)en van seksueel misbruik’ Gala waar ze mee bezig zijn.
Boekenlijst
Ivonne heeft inmiddels vijf boeken geschreven, de zesde is in de maak.
Boekenlijst:
- Helen van seksueel misbruik. Het trauma voorbij
- Partners in beeld. Seksueel misbruik raakt het hart van de relatie.
- Hulpverlening na seksueel misbruik. Wegwijzer in traumaland.
- Jeugdzorg en seksueel misbruik. Gemengde leefgroepen, ja of nee?
- Zwangerschap na seksueel misbruik.
Wil je meer lezen van Ellen Sommer?
- Verhalenactie: Superhelden
- Tuinieren
- Angst voor de bijstand
- Bedankt UWV, jullie gaven mij mijn zelfvertrouwen terug
- Brood op de plank
- Ik wil de hele wereld zien
- Liever dood dan in de bijstand, of?
- Pas op: het verkeerslicht staat op rood!
- Scharrelmens
(Taalfoutje gezien? Meld het dan. Alvast bedankt!)
Volg Sophia Magazine op Bloglovin
Leave A Reply